Legal information
Placing Corporate Finance är ett dotterbolag inom koncernen Spotlight Group. Koncernen består av fristående börsnära verksamheter med ett gemensamt syfte, att förenkla för bolag att växa.
-
Redogörelse för Placings ersättningspolicy
-
Placings ersättningsregler är utformade i enlighet med de krav som ställts upp i externa regler och överensstämmer med de ersättningsregler som fastställts för Spotlight Group AB och dess dotterbolag. Styrelsen för Placing fastställer och uppdaterar årligen en ersättningspolicy utifrån Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:2) efter beredande av Ersättningskommittén. Placings systerbolag, juristbyrån Markets & Corporate Law, bevakar regelförändringar och föreslår löpande uppdateringar i Placings ersättningsregler. En översyn av regelverket sker minst en gång per år och därutöver i samband med förändringar av externa regler eller interna förutsättningar. Vid uppdatering av ersättningspolicyn är representanter från riskkontrollfunktionen och compliancefunktionen delaktiga.
Styrelsen har, vid en sammanvägd bedömning, beslutat att samtliga anställda ska erhålla fast lön med möjlighet till rörlig ersättning. Rörlig ersättning betalas endast ut om Ersättningskommittén och koncernledningen gjort en bedömning av de kriterier som framgår av ersättningspolicyn. Det finns en lämplig balans mellan fasta och rörliga delar där den rörliga ersättningen inte i något fall får vara större än den fasta ersättningen. Genom att balansen upprätthålls skapar ersättningsstrukturen inga incitament som kan få anställda att gynna sina egna eller Placings intressen till potentiell skada för kundens intressen. Varje år granskar internrevisorn att ersättningssystemet överensstämmer med ersättningspolicyn och rapporterar resultatet till styrelsen.
-
Klagomål
-
Placings ambition är att bygga långsiktiga och väl fungerande affärsrelationer med alla kunder genom att erbjuda kvalitativa tjänster som värdepappersbolag. Om du som kund inte är nöjd är det viktigt att du kontaktar oss med dina synpunkter.
I första hand rekommenderas du vända dig till din kontaktperson inom Placing för att nå en lösning. Om du inte är nöjd med lösningen kan du skriftligen kontakta Placings klagomålsansvarig. Beskriv vad som har blivit fel, vem som har haft hand om ditt ärende och bifoga gärna kopior på relevanta dokument. Du kan även vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå eller till Allmänna Reklamationsnämnden om du vill diskutera klagomålet med någon utanför Placing.
Klagomålsansvarig för Placing är Viktor Waxin. Om det är klagomålsansvarig själv som är föremål för klagomål inträder styrelseordföranden som klagomålsansvarig.
Viktor Waxin
+46 70-459 93 83
Postadress:
Placing Corporate Finance Sverige AB
Att: Klagomålsansvarig
Biblioteksgatan 29
114 35 Stockholm
-
Sammanfattade riktlinjer för bästa orderutförande
-
Placing Corporate Finance Sverige AB (”Placing”) har uppställda riktlinjer för att nå bästa möjliga resultat vid utförande av order för kunds räkning som Placing följer om kund inte ger andra specifika instruktioner. Placing använder sig av andra finansiella aktörers värdepappersdepåer vilket innebär att Placing inte har någon möjlighet att styra över var ordern utförs. Även dessa aktörer innehar tillämpliga riktlinjer för bästa orderutförande. För att uppnå bästa resultat tar Placing hänsyn till en rad olika faktorer och avgör dess relativa betydelse baserat på typ av kund, typ av finansiellt instrument och den marknad ordern ska utföras.
Placing vidtar alla rimliga åtgärder för att uppnå bästa möjliga resultat med avseende på:
- pris,
- kostnader för kunden,
- hur snabbt ordern kan gå till avslut,
- sannolikhet för att ordern leder till en transaktion och att transaktionen kan avvecklas,
- orderns storlek och art,
- kundens kategori, samt
- annan hänsyn som enligt Placings bedömning är relevant och väsentlig för en viss order.
När Placing utför eller vidarebefordrar en icke-professionell kunds order ska bästa möjliga resultat fastställas med hänsyn till:
- priset för det finansiella instrumentet, och
- kostnaderna i samband med utförandet, inbegripet kundens alla utgifter som hänför sig direkt till utförandet av ordern.
I enlighet med reglerna om bästa orderutförande får Placing inte ta emot ersättning eller förmåner i syfte att styra order till en viss utförandeplats om risk för intressekonflikter eller incitament föreligger. På begäran visar Placing upp att ordern utförts i enlighet med riktlinjerna. Kund tillställs rapporteringsunderlag efter genomförd order inom senast en (1) handelsdag efter utförandet. Vid annullering av order ska dokumentation innehålla hänvisning till aktuell order, tidpunkten för annulleringen samt i förekommande fall namn på den person som tagit emot annulleringen.
Föreligger det allvarliga störningar som förhindrar utförandet av order kommer Placing kontakta kunder, vars order ännu inte utförts, för vidare instruktioner. Lyckas kontakt inte etableras eller instruktion av annan anledning inte lämnas kommer Placing att vidta den åtgärd som rimligtvis är i kundens bästa intresse samtidigt som kunden är bunden till resultatet. För det fall marknadsplatsoperatörer makulerar eller ändrar affärer som är utförda på dess marknadsplats blir Placing och kunden bundna till sådana åtgärder, även om kunden tidigare blivit meddelad att affären har genomförts.
Enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/576 ska viss information offentliggöras och finnas tillgänglig för allmänheten i nedladdningsbart format. Placing offentliggör varje år en sammanfattning av de fem utförandeplatser där Placing främst utfört kundorder under föregående år. Sammanfattningen kommer att publiceras på Placings hemsida.
-
Tillstånd från finansinspektionen
-
Placing Corporate Finance Sverige AB (”Placing” eller ”Bolaget”) står under Finansinspektionens tillsyn med de tillstånd som anges nedan.
Tillstånd att driva värdepappersrörelse i form av:
- mottagande och vidarebefordran av order i fråga om ett eller flera finansiella instrument;
- utförande av order avseende finansiella instrument på kunders uppdrag;
- placering av finansiella instrument utan fast åtagande.
(2 kap. 1 § 1, 2 och 7 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden)
Tillstånd att som sidotjänst:
- lämna råd till företag och kapitalstruktur, företagsstrategi och liknande frågor samt lämna råd och utföra tjänster vid fusioner och företagsuppköp;
- utföra tjänster i samband med garantigivning avseende finansiella instrument.
(2 kap. 2 § 3 och 6 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden)
-
Ägare och styrelse
-
Koncernstruktur
Placing är ett helägt dotterbolag inom Spotlight Group, en koncern bestående av fristående verksamheter med ett gemensamt syfte – att förenkla för bolag att växa. Moderbolaget är noterat på den egna och helägda handelsplatsen Spotlight Stock Market. Information om den verksamheten finns på www.spotlightstockmarket.com. Största ägare är Staffan Persson (genom bolag) med cirka 36 procent av aktierna. Styrelseordförande i Spotlight Group är Stefan Sallerfors och verkställande direktör är Peter Gönczi. Information om Spotlight Group-koncernen finns på www.spotlightgroup.se.
Styrelsens sammansättning
Styrelse
Peter Gönczi, Ordförande
Född 1975
Befattningar: VD Spotlight Group AB
Utbildning: Uppsala universitet – examen i företagsekonomi 2000.
Övriga relevanta styrelseuppdrag:
- Spotlight Stock Market AB, styrelseordförande
- Spotlight Group AB, styrelseledamot
- FinReg Solutions AB, styrelseledamot
- Markets & Corporate Law Nordic AB, styrelseledamot
- Shark Communication AB, styrelseledamot
- Kalqyl Analys Norden AB, styrelseledamot
- Nordic Issuing AB, styrelseordförande
- Sedermera Corporate Finance AB, styrelseordförande
- Seahouse Capital ApS, styrelseordförande
Ledamoten har ett beroendeförhållande till Placing men är oberoende i förhållande till koncernmoderbolaget Spotlight Group AB:s större aktieägare.
Arbetslivserfarenhet: Peter Gönczi har sedan 2006 på olika sätt varit ledande för utvecklingen av Spotlight Group-koncernen, sedan 2014 som VD. Under perioden 2014 till 2021 har han, parallellt med rollen som koncernchef, också varit VD för bland annat Sedermera. Idag är han enbart VD för moderbolaget Spotlight Group. Sedan 2000 har Peter Gönczi arbetat inom finansbranschen i olika roller, bland annat som chef över marknadsövervakning och börsadministration på NGM.
Markus Neuding, styrelseledamot
Född 1990
Befattningar: Vice VD Spotlight Group AB
Utbildning: Jur. kand. (LL.M.) 2014.
Övriga relevanta styrelseuppdrag:
- Spotlight Stock Market AB, styrelseledamot
- FinReg Solutions AB, styrelseordförande
- Markets & Corporate Law Nordic AB, styrelseledamot
- Shark Communication AB, styrelseordförande
- Kalqyl Analys Norden AB, styrelseordförande
- Nordic Issuing AB, styrelseledamot
- Sedermera Corporate Finance AB, styrelseledamot
- Seahouse Capital ApS, styrelseledamot
Ledamoten har ett beroendeförhållande till Placing men är oberoende i förhållande till koncernmoderbolaget Spotlight Group AB:s större aktieägare.
Arbetslivserfarenhet: Markus Neuding har arbetat i Spotlight Group sedan 2016 och har sedan dess innehaft flera befattningar inom koncernen. Under åren 2018–2020 satt han även på posten som VD för den legala rådgivaren MCL. Därutöver har han även erfarenhet från advokatbyrå med inriktning mot värdepappers-, aktiemarknads- och aktiebolagsrätt. Han har även erfarenhet från styrelsearbete.
Mikael Renck, styrelseledamot och CFO
Född 1980
Befattningar: CFO Placing Corporate Finance Sverige AB, CFO Spotlight Group AB, VD FinReg Solutions AB
Utbildningar: Magisterexamen i företagsekonomi med inriktning redovisning finansiell ekonomi vid Lunds universitet 2008, Statsvetenskapliga studier vid Malmö universitet (fd. högskola) 2003.
Övriga relevanta styrelseuppdrag:
- Spotlight Stock Market AB, styrelseledamot
- FinReg Solutions AB, styrelseledamot
- Markets & Corporate Law Nordic AB, styrelseledamot
- Shark Communication AB, styrelseledamot
- Kalqyl Analys Norden AB, styrelseledamot
- Nordic Issuing AB, styrelseledamot
- Sedermera Corporate Finance AB, styrelseledamot
- Seahouse Capital ApS, styrelseledamot
Ledamoten har ett beroendeförhållande till Placing men är oberoende i förhållande till koncernmoderbolaget Spotlight Group AB:s större aktieägare.
Arbetslivserfarenhet: Mikael Renck har varit inom koncernen sedan 2009, främst i nuvarande rollen som CFO men också andra befattningar. Under flera år har han även varit verksam som konsult via egna bolag och har även grundat ett antal bolag främst inom ekonomi- och IT-branschen. Han har även erfarenhet från styrelsearbete.
Viktor Waxin, styrelseledamot
Född 1994
Befattningar: VD Placing Corporate Finance Sverige AB
Utbildningar: Kandidatexamen i företagsekonomi vid Mittuniversitetet.
Ledamoten har ett beroendeförhållande till Placing men är oberoende i förhållande till koncernmoderbolaget Spotlight Group AB:s större aktieägare.
Arbetslivserfarenhet: Viktor Waxin har varit inom koncernen sedan 2017. Innan han tillträdde som VD för Placing Corporate Finance Sverige AB hade han rollen som affärsutvecklingsansvarig på Spotlight Stock Market.
Mångfaldhetspolicy/Lämplighetspolicy
Egenskaper som är centrala för Placings styrelse
Placing ska beakta och eftersträva en bred kompetens och en bred uppsättning egenskaper och kunskaper vid tillsättande av styrelseledamöter.
Placing ska vid nyrekrytering av styrelseledamöter beakta respektive ledamots kompetens, erfarenhet och bakgrund för att tillse att Placing har en lämplig styrelsesammansättning.
Sammansättningen ska bedömas lämplig med hänsyn till Placings verksamhet, utvecklingsskede och förhållanden i övrigt. Styrelsesammansättningen ska vidare vara ändamålsenlig för att tillgodose de behov som verksamheten har. Vid styrelsesammansättning och nyrekrytering ska därutöver beaktats de krav som ställs på styrelsens kunskaper, engagemang och mångfald. Vid tillsättande av styrelseledamöter ska även i möjlig mån, i syfte att främja oberoende åsikter och ett kritiskt ifrågasättande, beaktas diversifiering avseende ledamöternas:
- ålder
- kön
- geografiskt ursprung, samt
- utbildning och yrkesbakgrund.
Därutöver bedöms nedanstående erfarenheter som centrala för kompetensbehovet inom styrelsen:
- allmänna legala kunskaper,
- värdepappersrätt,
- riskhantering, regelefterlevnad och internrevision,
- finansiell kontroll och styrning,
- finansiell redovisning och rapportering,
- informationsteknik och informationssäkerhet,
- kunskap om Placings marknad och om marknadens krav,
- erfarenhet från styrelsearbete,
- ledamotens oberoende i förhållande till Placing, ägare och ledning.
Styrelsesammansättningen ska även uppfylla gällande krav som uppställs Europeiska bankmyndighetens (EBA) riktlinjer för lämplighetsbedömningar av ledamöter i ledningsorgan och ledande befattningshavare (EBA/GL/2021/06) och övriga relevanta regler på värdepappersmarknaden.
Organisatorisk struktur – Intern styrning och kontroll
VD
Viktor Waxin är Placings verkställande direktör (VD). VD är ansvarig för samtliga transaktioner som Placing genomför. VD ansvarar därtill, tillsammans med Placings ledningsgrupp och ekonomifunktion, för bland annat Placings interna corporate governance, regelefterlevnad, juridik, ekonomi och hantering av kontrollfunktioner. VD är även ansvarig för rapportering till myndigheter.
CFO
Ekonomifunktionen tillhandahålls av Placings moderbolag Spotlight Group AB. Ansvarig för funktionen är Chief Financial Officer (”CFO”) Mikael Renck. Funktionen ansvarar för den löpande bokföringen, bokslut, deklarationer, fakturor, betalningar samt är ansvarig för löpande rapportering till Finansinspektionen. Funktionen är underställd och rapporterar direkt till styrelsen.
De tre försvarslinjerna
Placing är ett värdepappersbolag under Finansinspektionens tillsyn. Med anledning därav ställs särskilda krav på Bolagets interna styrning och kontroll.
Placings riskhantering är uppbyggd enligt en modell med tre försvarslinjer där samtliga led har ett ansvar att, i enlighet med fastställda styrdokument, förebygga, övervaka och hantera risker som kan uppstå.
Den första försvarslinjen som äger riskerna i Bolagets rörelse, inklusive risken för bristande regelefterlevnad, omfattar den affärsdrivande verksamheten inklusive dess stödfunktioner. Den första linjen ansvarar således för den primära hanteringen av såväl risker som regler i verksamheten.
Den andra försvarslinjen, som omfattar funktionerna för regelefterlevnad respektive riskkontroll, är oberoende från den affärsdrivande verksamheten. Dessa funktioner ansvarar för att kontrollera att den första linjen följer interna och externa regler. Vidare ska den andra linjen vara ett stöd till den första linjen i arbetet med intern styrning och kontroll och arbeta proaktivt för att skapa en tillfredställande och effektiv kontrollmiljö i Bolaget.
Huvudansvarig för Bolagets funktion för riskkontroll tillhandahålls koncerninternt av Nils Lansing (jur.kand.) vid Markets & Corporate Law, som är direkt underställd Bolagets styrelse.
Huvudansvarig för Bolagets funktion för regelefterlevnad (compliance) tillhandahålls koncerninternt av Alexander Curling (jur.kand.) vid Markets & Corporate Law, som är direkt underställd Bolagets styrelse.
Den tredje försvarslinjen utgörs av funktionen för internrevision. Det övergripande syftet med internrevisorns granskning är att säkerställa att regler som styr verksamheten iakttas och att avvikelser som upptäcks hanteras så snart som möjligt.
Bolaget anlitar via uppdragsavtal Transcendent Group för funktionen för internrevision.
-
Intressekonflikter
-
Hantering av intressekonflikter
Placing ska enligt lag vidta alla rimliga åtgärder för att identifiera och hantera intressekonflikter som uppstår vid tillhandahållandet av tillståndspliktiga tjänster och förhindra att kunders intressen påverkas negativt av uppkomna intressekonflikter. Placing arbetar löpande med att identifiera, hantera och eliminera intressekonflikter genom att införa regler och bygga upp olika kontrollsystem. Allt för att bidra till en sund värdepappersmarknad och att alla kunder ska kunna känna trygghet i sina affärer med oss.
Placing har därför bland annat etablerat en funktion för hantering av intressekonflikter (Intressekonfliktsfunktionen) som tillhandahålls av den legala rådgivaren MCL. Funktionen har i uppdrag att bistå verksamheten i att bedöma och ge råd kring hantering av intressekonflikter samt administrativ hantering av dokumentation och intern rapportering avseende intressekonflikter.
Placing arbetar löpande för att identifiera de intressekonflikter som kan uppkomma mellan Placing, något närstående bolag eller någon närstående person till dessa och en kund eller mellan kunder i samband med tillhandahållandet av investeringstjänster.
Placing ska särskilt beakta intressekonflikter som kan uppstå som en följd av ersättningar eller förmåner från institutets eget ersättningssystem eller andra incitamentsstrukturer.
En intressekonflikt föreligger när det uppstår en konflikt mellan Placings intressen eller intressena hos personer med anknytning till Placing och Placings skyldigheter mot en kund eller mellan de olika intressena hos två eller flera av Placings kunder mot vilka Placing har en skyldighet. Intressekonflikter som identifieras ska löpande rapporteras till VD och intressekonfliktsfunktionen. Om de åtgärder som har vidtagits inte räcker för att förhindra att kundernas intressen kan komma att påverkas negativt av intressekonflikter ska Placing informera kunden om intressekonflikterna innan institutet åtar sig att utföra en investeringstjänst för kundens räkning.
Placing hanterar intressekonflikter genom en eskaleringsprocess, vilken genomförs i följande steg:
- Identifiering
- Rapportering
- Bedömning
- Hantering
- Eventuellt tillhandahållande av information om intressekonflikt till kund
- Dokumentation
- Uppföljning
Placing har en tydlig struktur för ansvarsfördelning och styrning för att undvika intressekonflikter. Genom sina arbetsprocesser har Placing skapat dualitet i sin verksamhet för att ingen enskild person ska kunna vidta åtgärder i syfte att gynna sig själv eller Placing på bekostnad av en kund eller annan motpart.
Samtlig personal på Placing har även förbud att handla med finansiella instrument på Spotlight Stock Market, med undantag för Spotlight Groups aktie. Förbud mot handel gäller även i bolag vilka Placing har ett kundförhållande till.
Information om tredjepartsincitament
Placing varken utger eller erhåller incitament från tredje part eller person som agerar för tredje parts räkning.
-
Inspelning av telefonsamtal
-
Placing ska enligt lag spela in och bevara telefonsamtal och annan elektronisk kommunikation mellan kunder och Placing som kan leda till en transaktion. Samtal och annan elektronisk kommunikation kan även komma att spelas in och bevaras vid andra kontakter med kunderna för administration och fullgörandet av våra uppdrag.